PODCASTYSŁOWIANIE OD KUCHNI: Miodosytnictwo. XIX-wieczny miód pitny bartny | Miody Augustowskie | Paweł Kotwica 6 stycznia 20227 stycznia 2022 Miodosytnia Augustowska tworzy miód pitny korzystając z tradycyjnej i wielowiekowej wiedzy bartniczej oraz miodosytniczej. Augustowski miód pitny pochodzi z puszczy, to z niej pozyskiwane są niektóre partie miodu techniką bartniczą, a także zioła i owoce wzbogacające smak napoju. Pszczoły traktowane są z wielkim szacunkiem, pozwalając im na zrównoważony rozwój w naturalnym dla nich środowisku – lesie. [iSAP: Historia smaku. Miodosytnia Nidzica] W prezentowanym podcaście Szymon wypytuje naszego gościa Pawła Kotwicę z Miodosytni Augustowskiej o miodosytnictwo, bartnictwo oraz pszczelarstwo. Materiał powstał w ramach naszego cyklu “Słowianie od kuchni”. Jeżeli chcecie zagłębić się w Miodosytnictwo i bartnictwo koniecznie subskrybujcie nasz kanał, dajcie łapkę w górę i kliknijcie dzwoneczek. To pozwoli wam śledzić cykl “Słowianie od kuchni”. Pamiętajcie również odwiedzić Miodosytnię Augustowską, która powołała do życia m.in. Bractwo Bartne doprowadzajac do wpisania kultury bartniczej na listę UNESCO. MIODOSYTNIA AUGUSTOWSKA I JEJ MIÓD PITNY Facebook | https://www.facebook.com/AugustowskaMiodosytnia Gdzie kupić? | https://augustowska-miodosytnia.pl/sklepy-stacjonarne/ Bractwo Bartne | https://www.facebook.com/fratrum.mellicidarum/ Muzeum Kultury Bartniczej | https://www.facebook.com/MuzeumKulturyBartniczej/ TO MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ Kuchnia Słowian | https://www.youtube.com/watch?v=e11Km2ABSiE Miody pitne Nidzica | https://isap.info.pl/2021/12/11/podcast-kultura-miody-pitne-nidzica-filip-czeplo/ Podlaskie Szeptuchy | https://www.youtube.com/watch?v=S0i4t5XUqYI&t=1s Prowadził | Szymon Gilis Montowała | Karolina Lisek Muzyka w tle | YouTube Audio Library(Get Tough – TrackTribe), Zdjęcie w tle | Miodosytnia Augustowska W ramach iSAP – Słowiańska Agencja Prasowa Zezwala się na udostępnianie materiału w formie podcastu opublikowanego na platformie YouTube.